Na začetek

Paintball tekmovanja

Prvi tekmovalni Paintball poligon, ki je postavljen celo sezono!

Zaradi vse bolj nadobudne lastne ekipe igralcev paintballa, ki se udeležujejo tudi tekmovanj tako v naši državi, kot tudi zunaj Republike Slovenije, smo kupili najbolj sodoben tekmovalni poligon.

To je prvi tekmovalni paintball poligon na področju države Slovenije in bivše Jugoslavije, sestavljen iz napihljivih ovir, ki omogoča prirejanje paintball tekmovanj na vseh nivojih.

Šport povezuje ljudi

Postavili smo temelje za slovensko in balkansko paintball ligo!

Kot vsa društva strmimo k razvoju športa, s katerim se ukvarjamo. V letu 2014 smo se takoj, ko smo postavili tekmovalni poligon, začeli pogovarjati z klubi iz sosednjih držav za izvedbo tekmovanj na naši lokaciji.
Tako smo v letu 2015 kot prvi v Sloveniji organizirali tekmovanje, ki je štelo za točke takratne Hrvaške Paintball Lige (HPL) in s tem postavili temelje za novo Balkansko Paintball Ligo (BPL).
Ker smo želeli k igri paintballa spodbuditi še igralce v Sloveniji, smo se odločili za organizacijo tekmovanja Slovenske Paintball Lige (SPBL).

Balkanska Paintball liga

Uspeli smo narediti to, kar ni uspelo nikomur!

V letu 2016 smo prvič uspeli združiti več držav in postaviti temelje Balkanske Paintball Lige (BPL).

V dogovoru z ekipami iz Hrvaške in Srbije smo organizirali paintball tekmovanje.

Za to priložnost smo izboljšali tudi program vodenja tekmovanja in postavili sistem tekmovanja na nov nivo.

Slovenska Paintball liga

V letu 2016 smo po vseh pripravah na tekmovanja želeli spodbuditi tudi slovenske ekipe da se pridružijo tekmovanju.

Začela se je nova zgodba paintballa v Sloveniji.

Organizirali in izvedli smo 2 tekmovanja slovenske paintball lige (SPBL).

Potek tekmovanja v Paintballu

Za izvedbo paintball tekmovanja je pomembno, da je dovolj tekmovalcev, ki se pred začetkom tekmovanja seznanijo s pravili tekmovanja.

Če gre za izkušene tekmovalce, potem se pred začetkom tekmovanja opravi kratek pogovor vodij ekip s sodniki. Slednji še enkrat poudarijo ključne stvari sojenja in pravil tekmovanja (ter morebitnih novosti tekmovanj).

Če gre za igralce, ki v paintballu še niso izkušeni, se razloži vsa pravila in varnostne postopke, za katere skrbijo igralci sami.
Z organizacijo dogodkov imamo veliko izkušenj, zato s tovrstnimi tekmovanji nimamo večjih težav.

Pravila igre

Fair play

Vedno poudarimo, da je tudi pri paintballu potrebno upoštevati načela "Fair Play". Ko je igralec zadet, mora takoj zapustiti poligon, z dvigom roke pa nakazati, da je bil zadet in da več ne sodeluje v igri. Ostali igralci ne streljajo na izločenega igralca! Izločen igralec z dvignjeno roko po najkrajši poti odide iz poligona na štartno pozicijo, kjer je igro začel.
Če igralec ni prepričan ali je bil zadet, ali ne, lahko med igro pokliče inštruktorja. Ta ga bo pregledal in določil, ali je igralec izločen iz igre.
Igralcem vedno priporočamo, da v primeru, ko se nasprotniku prikradejo za hrbet, vanj ne streljajo, temveč le nakažejo, da bi ga lahko ustrelil. Inštruktor bo v tem primeru izločil igralca, ki je bil presenečen.
Izločeni igralci ne sodelujejo v igri, zato svojim soigralcem več ne smejo dajati napotkov za igro.
Kot zadetek in s tem izločitev iz igre se šteje vsak direkten zadetek kroglice. Kot zadetek se šteje tudi zadetek v roko, nogo ali opremo igralca ( loader, jeklenka, cev, marker, maska).
Barva, ki igralca poškropi, ker se je kroglica razletela pred njim na drevesu ali barikadi se ne šteje kot zadetek.

Varnost

Najpomembnejše pravilo pri paintballu je pravilo o varnosti. Vsak igralec mora vedno, ko je v dosegu kroglice, na glavi nositi masko. Masko lahko igralec sname samo takrat, ko to dovoli inštruktor, to pa je samo tedaj, ko so vsi markerji položeni na tla in imajo vklopljen varnostni zatič.

Ob upoštevanju varnostnih pravil, predvsem pravila o nošenju zaščitne maske, je paintball zelo varna igra. Poškodbe so zelo redke, veliko manj pogoste kot pri nekaterih drugih, bolj razširjenih športih, recimo nogomet, rokomet ali košarka.

Tekmovanja in aktualna dogajanja

Paintball Slovenija

Aktualne novice, razprave, tekmovanja ter celo prodaja in odkup rabljeno opremo. Vse to in še več lahko najdete na Facebook strani Paintball Slovenija.