Na začetek

Zakaj paintball?

Paintball je ekipna igra, primerna tako za fante, kot dekleta in ni starostno pogojena. Razlog, zakaj je paintball tako priljubljen, najbrž leži v tem, da smo se skoraj vsi že kot otroci igrali s plastičnimi imitacijami pušk in se streljali, največkrat kot Nemci in partizani ali pa ravbarji in žandarji. Poleg tega si lahko pri paintball-u resnično markiran - zadet in s tem izločen iz igre. Paintball nam daje možnost, da se tako, kot takrat igramo s prijatelji, s to razliko, da takratni 'pok, pok, pok' sedaj nadomesti prava barvna kroglica, ki nasprotnika dejansko markira - zadane in na njem pusti barvno sled, ter ga tako izloči iz igre.

Adrenalinski šport

Paintballa se je prijel nadimek "adrenalinski šport". Vsak igralec, ki ga enkrat preizkusi, spozna, zakaj je temu tako. Predstavljajte si, da klečite ali ležite za drevesom, mimo vas pa švigajo kroglice iz vseh strani. Sami ne smete biti zadeti, če pa želite zmagati v igri, morate tudi vi streljati nazaj v nasprotnike. Kroglice letijo s takšno hitrostjo, da se sliši "žvižganje" okoli vaše barikade.

Skoraj ga ni človeka, ki bi ga takšna situacija pustila hladnega. Utrip poskoči, na čelu se prikaže znoj, živci pričnejo delovati s polno paro. Večina ljudi takšne občutke doživlja kot užitek.

Prav to je bistvo paintballa: akcijska igra, kjer je posameznik del ekipe, brez sodelovanja celotne ekipe pa ne more premagati nasprotnikov.
Taktični premiki, ekipna komunikacija in drznost ter tudi kanček tveganja so dejavniki, ki od posameznika zahtevajo, da odkrije nekatere svoje lastnosti, ki se jih sam niti ni zavedal.

Team building

Zaradi naštetih razlogov je paintball zelo primeren za TEAMBUILDING. Podjetja, športne ekipe in kolektivi si ga pogosto izberejo kot način preživljanja družabnega športnega dne v naravi.

Pri paintballu je posebno pomembna komunikacija med igralci v ekipi. Inštruktorji igralce med igro vzpodbujajo, da se med seboj pogovarjajo in drug drugemu sporočajo premike ali pozicije nasprotnikov, pa tudi svoje namene med igro. Vse to se mora dogajati med samo igro, ko so igralci osredotočeni na vse drugo kot pa komuniciranje med seboj. Če ne bodo komunicirali, bodo skoraj zagotovo izgubili igro.
Celoten kolektiv se prijetno druži, rekreira v naravi in skozi igro definitivno krepi ekipni duh in sodelovanje ter komunikacijo, kar je lahko pri njihovem vsakdanjem delu v službi samo koristno.

Potek igre v gozdu

Igralci se razdelijo na dve, enako-številčni ekipi. Vsaka ekipa dobi enako opremo: enako masko, enak marker in zaščitno oblačilo. Ekipe ločimo med seboj z barvnimi trakovi, ki si jih igralci namestijo na levo roko.
Ker se paintball igra v gozdu, ni možno zagotoviti enakih pogojev na obeh straneh poligona, zato ekipe med samimi igrami menjavajo štartne pozicije.
V vsaki ekipi se določi kapetan, ki skrbi, da je ekipa pred štartom pripravljena na igro. Če je temu tako, kapetan to sporoči inštruktorju. Le slednji da lahko znak za začetek igre.
Taktiko, način igranja ipd. si igralci določijo sami. Od njih je odvisno, kakšne pozicije bodo zavzeli in kako bodo odigrali igro. Inštruktor je na poligonu prisoten zato, da skrbi za nemoten tehnični potek igre in pazi, da igralci med igro ne snemajo mask.

Pravila igre

Fair play

Vedno poudarimo, da je tudi pri paintballu potrebno upoštevati načela "Fair Play". Ko je igralec zadet, mora takoj zapustiti poligon, z dvigom roke pa nakazati, da je bil zadet in da več ne sodeluje v igri. Ostali igralci ne streljajo na izločenega igralca! Izločen igralec z dvignjeno roko po najkrajši poti odide iz poligona na štartno pozicijo, kjer je igro začel.
Če igralec ni prepričan ali je bil zadet, ali ne, lahko med igro pokliče inštruktorja. Ta ga bo pregledal in določil, ali je igralec izločen iz igre.
Igralcem vedno priporočamo, da v primeru, ko se nasprotniku prikradejo za hrbet, vanj ne streljajo, temveč le nakažejo, da bi ga lahko ustrelil. Inštruktor bo v tem primeru izločil igralca, ki je bil presenečen.
Izločeni igralci ne sodelujejo v igri, zato svojim soigralcem več ne smejo dajati napotkov za igro.
Kot zadetek in s tem izločitev iz igre se šteje vsak direkten zadetek kroglice. Kot zadetek se šteje tudi zadetek v roko, nogo ali opremo igralca ( loader, jeklenka, cev, marker, maska).
Barva, ki igralca poškropi, ker se je kroglica razletela pred njim na drevesu ali barikadi se ne šteje kot zadetek.

Varnost

Najpomembnejše pravilo pri paintballu je pravilo o varnosti. Vsak igralec mora vedno, ko je v dosegu kroglice, na glavi nositi masko. Masko lahko igralec sname samo takrat, ko to dovoli inštruktor, to pa je samo tedaj, ko so vsi markerji položeni na tla in imajo vklopljen varnostni zatič.

Ob upoštevanju varnostnih pravil, predvsem pravila o nošenju zaščitne maske, je paintball zelo varna igra. Poškodbe so zelo redke, veliko manj pogoste kot pri nekaterih drugih, bolj razširjenih športih, recimo nogomet, rokomet ali košarka.

Vabljeni!

Kontakt & Rezervacija

Anketa
Mobilna številka: 041-805-111
E-pošta: paintball.darksun@gmail.com
e-Rezervacija

DarkSun Paintball
Gorenje Vrhpolje 2a
8310 Šentjernej
Slovenija